Thursday, November 26

Testimoni : Ety ,Cheras

Tahniah el ucapkan buat Ety..setelah berborak di YM akhirnye Ety mencuba SIY ..alhamdulillah semalam baru order sekotak lg...TAHNIAH ETY!

EL..huhuh...TQ or everything...4 ur info... since dapat SIY ari selasa.... mlm tu
jazz minum..rase die...aduh...mcm pati asam.. huhu.. tp xpe... telan kan saje la
kan..nk kurus...skrg dh 4 ari consume SIY...rase bdn ringan... x rase nk
mkn...dari pagi sampai kul 7mlm hanya minum air dan telan 1 biji kuih
je...memang btol2 xde selera...x bernafsu langsung.. air ade la dlm 4 liter kot
sehari...huhu....bile btol2 lapar baru nk mkn...tu pun x byk... sesenduk nasi
jer...peh tu x lalu dah...pandang pizza,kfc,mcd...xde perasaan.. kalo dl.. pantang
nk singgah jer...huhu...memang perubahan yg sgt besar... dl mkn Jm5... asik lapar
je..nk mkn...ade saje selera... nasi 2 pinggang pun leh abih.. ni nasi sesenduk
pun dh kenyang....minum air jer.... huhuh... membuang pagi2.. kdg2 sampai 3 kali
sehari... kempis perut...hope ade positif effect pas ni... hihih... anyway
EL... nextmun...jgn lupe ye.. 2 kotak...hihi



ye...memang btol.. ni pengalaman jazz sendiri la.. nk kongsi ngn u all... jazz
ni jenis kuat mkn... favourite adalah KENTANG GORENG!!!!.. lemak
kan... pergghhh... leh hidup ngn kentang even xde nasi... haha... mula2 nk
berdiet...mkn DRESS SLIM...sampai 4 botol...beratus abeh... x jadi
ape... then... stop... peh tu... mkn MERIT... x jadi ape gak... bdn duk makin
berisi... peh tu lagi.. mkn la HERBALIFE.. ni kire dh 4 kotak mkn... beribu gak
habis...x jadi ape...mkn ALPHA LIPID... pun same... x jadi ape... Mkn JUS DIET
MATE... same gak... naik lagi ade... skrg SIY... baru 4 ari.... inci dh kurang
pinggang 33 dh jadi 32... huhu...actually... bile di fikirkan la kan... lain orang
lain penerimaan badan... ade orang mkn Jm5... kurus..ade mkn Herbalife
kurus...saye je mkn x kurus2... sebab saye bukan nk meal replacement.. saye nk
sesuatu yg dapat kurangkan nafsu mkn dan kikis lemak... so SIY la jawapan
nye... tp x leh gk nk bg keputusan keberkesanan tu 100%.. coz baru 4 hari.. tgk
dl... if ade penurunan... so... SIY sesuai.. tu jer... ade plak yg mkn SIY x
kurus...so..???... bukan produk yg salah.. badan kite yg x leh trime... ni saje la
coretan saye yg dh 3 thn duk telan ubat2 kurus x menjadi ape... huhu...

hai... ari ke 8 ber SIY... 2kg dh trn...hihi..best2... selera kurang...byk minum air.. tu je yg penting... 1 hari sampai 3 kali nk membuang... huhu... badan rase ringan.. member pun ramai kate.. mcm dh susut cket.. hope trn lagi ...



Testimoni : Kak Siti,KL

salam. today is my 10th day with siy. dah turun 2.5kg. alhamdulillah itupun i tak jg mkn sgt. cuma bila i tak minum byk,berat tu naik sikit balik.
------------------------------------------------------------------------------
Tahniah kak Siti dr EL & SIY...

Monday, November 16

Testimoni : NADYA,Sg Penchala

alhamdulillah..hari nie timbang dah turun 2 kg..suka sgt...so skrg berat dh 63kg...ader 6kg nk kene turun lagi sblm mencapai berat asal... ni semua berkat minum siy... ader 5 hari lagi sblm habis 1 kotak..hopefully,ader penurunan lagi untuk 5 hari akan dtg..chaiyok!!

Friday, November 13

update pic



p/s - sorry pic kurang terang coz x wat flash mode pun coz nanti cermin tu pantul balik.. sbb pakai hp jew..(^_^)

budok xder keje smlm..sementara tunggu dia balik dr main snooker..tunggu nak bergayut..bosan2...ni la hobi aku yg da lama aku x buat..wakaka..nak suh adik tersayang amikkan pic...die da kuar pulop..so meroyan sorang2 la snap pic sendiri..bukan x biasa..but now in full version..normally suka snap2 muka jew..adooo itu jew yg buleh camera usangku snap..ehehe..tp antara N85(baby) & N70..aku suka lg pic camera depan N70 lg..N85 haprak..pecah2..siot jew..but kalo camera blkang sure la N85 lg cun pic nyer..kokohkoh..

terlajak aku dah mengupdate pic..nak citer sket kisah diet aku..lama x update..menu pun sama.. tp kalo korang nak tau..menu2 aku sama2 je mcm previous menu ku ms kotak ke 5 tu..so leh refer yerp menu2 aku sblum nie..biskut oat IKO n munchys fav menu diet ku kali ni.. coz sbb rs kenyang mkn benda nie..bykkan minum air suam..xkisah la air suhu bilik ke ape..sbb aku amik pun suam..dok bwh akon nie..jd la suhu bilik..kohkoh..

kisah kotak ke 5..
mula 2hari penurunan agak byk..sgt2 suka..pastu stop sbb mau gi buffet kat REDBOX tu.. then..sambung balik..then 'dtg bulan' ceh..aku stop ms tu coz aku x gi gym or do any exercise.. mau rest di kala itu.. then sambung....ms 'bulan mengambang' tu standard la selera nak mkn but control2 gak...lepas abis tu ade lg 2botol..stuck..my berat stuck kat situ..sedih..sgt2 sedey..menyesal x wat betul2....so dengan keazaman berat 89.1 kg pada sehari lepas kotak ke 5 aku nekadkan diri..DIET perlu di teruskan tanpa kompromi... cuma aku more relax..coz pagi aku amik yg berat sket....nasi berlauk..nasib baik la adik tersyg msk pagi2 sblum gi keje..baiknyer adik aku ni....

so now aku dah kotak ke 6..

alhamdulillah..penurunan yg memberansngkan selepas 3hari ber SIY ..aku turun ke angka 87.7 pagi td.....semalam mkn mihun singapore adik aku wat balik keje..xleh skip..nasib berat tak naik sgt..then still wat work out kat gym....

atas nasihat rakan2..aku ingat nak beli susu anlene or lacticim kot.. yer la..aku da la g gym.. tulang perlukan kalsium..sepanjang diet aku x minum susu pun..mau pakai lama ma.. so..start sabtu ni nak minum susu tuk jaga tulang sekali...mlm ni mau g NSK....mau carik susu susu susu..

Sunday, November 8

Testimoni : Liana, Melaka (KD)

hi...saya pun nak kongsi pengalaman ngan u all.. saya mula SIY bulan Ogos aritu...masa 2 berat saya 72kg...tinggi saya cuma 156cm aje...sekarang berat saya 64kg..walaupun kg x banyak turun tapi inci banyak hilang...dulu ukuran pinggang saya 34inci..sekarang ni dah 29 inci setengah... sukanya....SIY ni memang serasi ngan saya...

Thursday, November 5

Testimoni : Putri ( KELAB DIET - KD)

k...sekarang putri lak nk bgtau...putri br jer ambik siy masuk hr ni dlm 5 hr mlm ni minum ckp 5hari tp apa yg best part perut tu dh kecut and dh nampak shape kat pinggang...sebelum ni mmg putri dh diet n capai berat ideal tp badan x shape la...part perut tu dok mcm tu gak...hubby dok komen dia cakap badan cun tp perut x best so putri cuba siy alhamdulillah mmg napak perubahan tp tang timbang berat tu x timbang lagi la...sebab misi utama bukan utk berat tp utk shape badan tp klu turun berat tu satu bonus utk putri la

Testimoni : Anana ( Kelab DIET )

lama nak menulis...tapi takde kesempatan...nak update...skang ni berat annana turun lagi 2 kg...alhamdulillah...kirenya start amik SIY dari 8/10/09 sehingga hari ini dah 8 kg (dah habis separuh kotak ke-3)...erm...terima kasih kepada yg sudi jawab dan respon pada masalah annana yg masih tak turun2 pada kotak ke-2...setelah dikaji2 kemungkinan kotak ke-2 itu tidak berkesan kerana period...so annana dah decide, next period mmg nak stop SIY dulu...diet biasa aje...

teringin nak share dgn kengkawan kat sini...annana rasa berpuas hati sungguh dengan SIY ni sebab rasa mcm berbaloi la pelaburan...walaupun turun tak banyak, at least setelah sekian lama, barulah nampak jarum penimbang tu teranjak ke kiri...kalau tak asyik nak ke kanan je...tensen betol... annana tahu perjalanan annana masih jauh...sangat jauh...tapi annana semakin yakin sekarang ni. dulu selalu sakit lutut ngan tumit...sampai selalu kena wat refleksologi...alhamdulillah skang ni dah tak saket lagi...berat annana turun sket jerk...tapi perubahan ketara jugak la dari segi inchi...annana tak amik ukuran guna tali tape sebab takda menda tu...tapi seluar annana dah longgar...sebanyak satu penumbuk org dewasa.. .faham tak maksudnya...bile pakai seluar, dekat bahagian pinggang tu boleh selitkan segenggam penumbuk...haa...banyak tulah dah ilang...huhuhu...sesungguhnya dahulu annana ni seorang pernternak lemak yg sgt berjaya...

annana pun menyusukan baby...tapi dah setahun lebih...bile amik SIY ni susu tak kurang pun, cuma khasiat tatau la sebab nutrien tu kite takleh ukur kan...tapi baby annana dah beso dah...dekat 2 tahun, dah campur2 makan lain...baik rossa tahan dulu.kalau anak dah setahun lebih, dah campur makanan lain, doktor kata takda masalah kalau amik ubat kurus pun...saya dah tanye doktor pun...erm...memang la SIY ni mahal, tapi kalau kite sibuk try produk sana sini, pastu tak berkesan, tukar lagi...pun habis gak duit...ni pengalaman annana la...JDM 5 tu dulu annana beli terus 3 kotak pasal nak murah...sudahnya tak habis pun sebab takleh tahan...jdm5 ni meal replacement...tapi SIY ni tadak masalah kalau makan pun...oppss...silap...memang kena makan, tapi dalam kuantiti terkawal...

Wednesday, November 4

Monday, November 2

Testimoni : Kak GaM,KL

slm el,akk dah turun 21/2 kilo dlm ms 2 ari ni,yehaa. Tp mlm xleh tido la,kul 2-4 pg mesti jaga, effect SIY ke. Mkn x selera, rs haus je..
cOMMeNT :
EL ada cuba tanye kak purnama ttg nie.. mungkin semasa ber SIY kita ade amik ape2 produk lain or ubat2an lain..el ada tanye kak gam..die x amik ape2 ubat or produk cuma dulu beliau pernah amik pil perancang ..if sesapa ade ape2 info nak share ttg mslh nie..sgt di alukan2..but tahniah kak gam.berjaya turunkan 2.5kg dlm ms 2hari...maintain kan okes!~

weekend yg sgt penat..

sehari suntuk jua aku keluar semalam dgn dia... mula2 ke rumh org kawen (kwn dia) kat area ampang..tunggu dia jd penangga sekejap kat sana..xder la bosan sgt..dok tepi pagar tengok pengantin...sempat gak berangan..huhuhu!~



then kite orang gerak ke umh dia balik coz die nak mandi..berpeloh2 die menolong td..dia ni mmg kuat peloh..penat ms die temankan aku kat open house sis ainz ari tu sampai xleh dok lama..pi cari aircond kat kete.. die segan sbb berpeloh dlm tu..huh..cian gak die kene marah ngan aku ari tu...sory ek papa :p



then kitaorang ke MYDIN,Selayang.. aku nak beli brg keperluan sket.. hujan agak lebat ari tu...letey sgt..sepanjang jln dr ampang ke selayang aku tido..time2 bendera jepon ni lemah je bdn..segar sket bdn dapat tido..



lepas aku shopping kat Mydin..aku ke Tesco Selayang plak..saja window shopping..pi plak kat port brg2 elektrik...saje tgk2 harga tv LCD..huhuhu..bile lah aku nak dapat nih....xper..kumpul duit sket2 ye el...

Friday, October 30

Testimoni : Jocynta, UPM

Salam Kak,,Skrg ni kotak ke-3..emm perkembangan..Bdn sy makin susut dr segi saiz. Berat bdn turun dlm 0.2kg n maintain buat setakat ni..
Sy abz gune kotak yg ke-2..bukan ape kak..sy br turun 3.7kg..Tp sgt2 shaping.. Ketara jugalah smpi members pun ade yg tegur..Dulu sy penah pakai H******fe, tp xdpt la.. kurang 2 kg dlm 2hari pki tp xtahan...Pas tu naik blk. Sy ni sgt2 suke mkn nasi. Lauk xde xpe, yg penting nasi. Tp now wow.. sy boleh control... Lgpun bdn sy rs sihat...Xlesu2...Tq kak :-)

Sms dari adik Jocyntha..TAHNIAH DIK!!CAIYOK@

Menu DIET - Khamis (29/10/09)

ari ni agak mls nak mkn..mkn oat jew..xper la..aku update jew eerk..ari ni antar brg kat Ukay Perdana ( kak noriah & monsun )..alhamdulillah bisnes ok skrg..stok dah abis..esok ingat mau angkat stok baru..

Bfast
- biskut oat munchys + milo 0
SIY setengah jam pas tu
Lunch
- tembikai sepotong
2.5 liter air suam sehingga kul 530 ptg
Dinner
- bubur kacang ijau sesuap
Workout - gi gym..lama x gi..
SIY sblum tido (kul 1 pg)
1 liter air sehingga kul 130 pg

Diary Diet - Rabu (28/10/09)


Bfast
- air suam
- biskut oat munchys + milo 0

SIY setengah jam pas tu

Lunch
- mihun goreng
- 3 gelas air suam (kecil)

2 liter air sehingga kul 1 ptg

Tea-time
- tidbits (kacang)

1 liter air suam sehingga kul 6ptg

Dinner
- nasi + lauk ulam +kelapa+ kunyit
- buah2an

Mkn mlm
- kepok losong..hehehe..byk gak mlm td

SIY sblum tido

1.5 liter air suam shingga kul 1230mlm..

ari ni mkn agak byk ..kikiki

Wednesday, October 28

Tips Ketika Berdiet

* Jangan terlalu mengurangkan pengambilan kalori kerana jika anda betul-betul lapar, anda akan makan berlebihan.

* Makanlah mengikut saranan daripada Piramid Makanan Malaysia. Banyakkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh. Jangan hindar terus sumber gula dan lemak kerana ini boleh meningkatkan keinginan anda untuk makan. Selain itu, tubuh badan anda juga memerlukan nutrien yang terdapat dalam lemak dan karbohidrat.

* Paling Penting: Lakukan senaman dengan konsisten. Mulakan dengan berjalan beberapa minit dan perlahan-lahan tingkatkan jangka masa senaman sehingga 45-60 minit sehari setiap hari. Jika anda belum pernah melakukan senaman, dapatkan nasihat daripada doktor anda terlebih dahulu.

* Dapatkan sokongan daripada keluarga, rakan-rakan dan kumpulan sokongan.

* Ingat : Penurunan berat badan yang sihat dan realistik memang mengambil masa. Kehilangan ½ kg seminggu mungkin tidak memotivasikan anda, tetapi jika terlalu cepat berat badan diturunkan, anda akan membuat diri anda lapar dan akhirnya anda akan makan lebih banyak.

Menu DIET- 27/10/09 (SELASA)

BFAST
- ikan goreng kerisi seekor
- biskut oat munchys + milo 0

SIY setengah jam pas tu..

2liter air suam sehinga kul 1ptg

LUNCH
- pecal sayur2 ..yum2..
- 3gelas air suam (kecil)

Tea-Time
- mkn tidbits (kacang)
- biskut IKO + milo 0

1.5 liter air suam sehingga kul 530ptg

Dinner
- tembikai 2potong
- tossai..

SIY sblum tido (tido awal)

1liter air suam sehingga kul 1230mlm

Menu DIET- 26/10/09 (ISNIN)

Bfast
- biskut oat munchys + milo 0
- SIY (lmbt amik kul 11 lebey)

Lunch
- tembikai sepotong
- air suam 3gelas kecil

2liter air suam shingga kul 2ptg

Minum Petang
- kacang2..eehehe..

baru membuang petang nie..lega..

1 liter air sehingga kul 6ptg

Dinner
- yong tau fu + laksa + pecal ..(suma amik sparuh share2 ngan mak & adik ) beli kat psr mlm..hik2 teringin plak bc diary kat purnama mkn laksa..
- segelas air suam

workout ke gym

SIY sebelum tido..

1 liter air suam sehingga kul 1230

BeNCI!!









streamyx wat hal lgi!! mls da nak layan troubleshooting yg dorang bg...x buat kene buat jugak bfore report leh buat..hope can ber tenet back....nasib baik 2hari ni bz.. yahoo!~

bilik sudah cat kaler purple + light purple..smlm balik je tgk umh bersepah.. ingatkan weekend ni baru mak aku suh tukang cat tu cat bilik tp smlm da siap 2 bilik which is bilik aku & mak aku..then today bilik adik aku..ni kes mengemas bilik ni sbb adik aku dah nak kawen kot tak lama lgi..date tak tau lg..huhuhu..

yeah..akhirnya ade bilik sendirik..mcm2 dah berangan nak beli nie ( tukar langsir baru..tv lcd playstation..kipas baru..almari baru..mcm2 la...waakakaa ) takper..kumpul wit sket2..

ops..jgn luper byr PTPTN erk..notis 14days dah dapat ..wahahahaa!~

Tuesday, October 27

Sunday, October 25

updating..start ber SIY balik..yeah!~


hari ini aku ber SIY seperti biasa.. hari ke 3 kotak ke 5 so seperti kebiasaan aku akan timbang berat bdn setiap hari..


pg ni x membuang langsung...alamak..smlm udahlah mkn banyak di redbox..huhuhu..bedal aje la..
pagi2 td da bekfest ngan nasi lemak..hikhik..kantoi2..xper..bukan selalu kan...


so my berat hari ni..

hope sok pagi akan berubah balik...

Cara Pembayaran

Pembayaran melalui


CIMB
1420-0025158-528
NORZALINA AB RAHMAN



MAYBANK
112175189761

ZAINUL ARIFFIN

PUBLIC BANK
4561025320
NORZALINA AB RAHMAN


setelah melakukan transaksi pembayaran..


sila EMAILKAN ke hazzellnutt@yahoo.com




  1. Details Transaksi


  2. Nyatakan akaun [ CIMB / PUBLIC / MAYBANK ]


  3. Sertakan NAMA / ALAMAT / NO PHONE

atau


sms pada no 0163372427



(^_^)

Cara Penghantaran SIY



FACE PART II











Menu Buffet ku di REDBOX











OFF-DIET vs REDBOX BUFFET

ari ni aku off-diet atau x mkn SIY.. sbb ini hari mau gi karok kat redbox Sogo (buffet) tp ari ni amik OSK green tea..hope leh la membuang sok pagi..

ari ni agak bz..bangun awal ari nie sbb mau gi amik stok SIY kat HQ.. aku suh dia temankan.. bwk cirah sekali...diam jew cirah dlm kete.. x biasa lagi.. tp dah biasa nanti gedik la anak buah aku sorang tu..ehehe

alhamdulillah ari nie courier stok tuk sis princess nyer customer & untuk pembeli baru (Nabilah - 3kotak) kat JB.. pastu bergegas plak ke JPW kat Hentian Duta jumpa Nanie..dia nak teruskan kotak ke 4..berat die tak turun sgt tp shaping nyer terserlah..tahniah Nanie!! Nanti el cuba belikan penimbang ye..dia pakai yg jarum tu..tp kalo pakai digital ni senang sket.. gram pun leh nampak..

el ada jugak tanya rakan2 kelab diet ..yg ade siap BMI : WATER : BLA2.. tu harga die RM198.. hehe.. InsyaAllah kot mau angkat 1 nanti..nak kumpul duit dlu..sementara ni pakai la yg ade ni dlu...

Lepas tu aku ingat nak jumpa customer baru ( Kak Gam) kat Giant Gombuck..tak kesempatan plak sbb husband dia plak ade hal kat ampang point..katenye kalo jumpa kat Ampang Point boleh x? aku plak ade hal jap lg..so cancel n InsyaAllah kalo takde aral esok jumpa..

then dapat on call plak dari Zetty mau angkat stok SIY ( kotak ke 2) nasib baik sudah amik stok.. so.. janji jumpa kat Shell Danau Kota..mcm kes ZETY sama mcm Nanie..berat tak turun sgt tp shapping mmg ade perubahan.. tp Zetty ni x gemok pun cuma xder shapping je tang pinggang n masalah perut buncit (susah melawas).. n 1 more thing die skrg xder period pain bila dia ber SIY.. kalo tak dulu dia mmg ada mslh ini setiap bulan.. alhamdulillah..byk kebaikkannye SIY ni..

Supposed jumpa kak Noriah (Ukay Perdana) tp dia kene balik kg plak..yg ni plak nak masuk kotak ke 3.. alhamdulillah pengguna sudah yakin dengan keberkesanan SIY..berbaloi2..

so ari ni aku decide nak off diet & SIY.. nanti aku update menu2 nyer..ehehee. dari tengahari x mkn semata2 nak mkn ms kat redbox nanti..ehehe....nak cepat kejar angka 8..udah tidak sabar..

SELEPAS BOTOL KE 2 KOTAK KE 5


naik 200gram..waduh..penangan mkn lewat mlm td ke? kohkoh..
dah la ari ni mo off-diet sbb mau gi buffet karaoke REDBOX..yahOoo!!
(^_^) (~_~)

MENU DIET - 23 OCT 09 (JUMAAT)

selamat berhujung minggu..bestnye dapat me 'relax' kan diri setelah 5 hari bekerja.. sory lmbt plak update menu diet ku semalam (Jumaat).. smlm sempat sekejap jer ke gym.. mau teman si dia antar barang ke rumah neneknya di Damansara...tu pun mau pergi jugak gym sbb siang td sudah lunch dengan mihun goreng....

ok lah..just want to update my menu for yesterday..
Bfast

- air suam bangun2 tido

- milo 0 + biskut oat munchys+ susu rendah lemak magnolia (gelas kecil)
SIY setengah jam lepas tu


Lunch

- mihun goreng
- air suam 3 gelas kecil


2liter air suam shingga pukul 2 ptg

Tea-break

- tembikai susu

1.5 liter air suam sehingga kul 6ptg


Dinner
- biskut oat (IKO) + milo 0

WORKOUT kat gym
- cycling 10 (sampai) + jln kat treadmill (20min - 4.7 kelajuan - 4.5 gradient ) + leg press 100x + sit up 100x + cycling 10min (sblum balik)

Mkn Mlm (kul 11 ke atas )
- sushi california handrolls 2 + sandwich chicken (separuh)
- epal ijo + merah


- SIY sbelum tiDo

1.5liter air suam sehingga kul 3pg

Friday, October 23

Angka 8!!! Aku MENANTI MUUUUUUUU!!!


alhamdulillah..... semangat ni membuatkan ku ingin terus meneruskan perjuangan ini.. caiyok el!!!

Menu DIET : 22 OCT 09 (KHAMIS)


( berat pada 22 OKT 09 - Selepas kotak ke 4 SIY )



Bfast

- pagi2 minum air suam sblum gi keje..

- sampai opis baru bekpes biskut oat (muchys) + milo 0

SIY setengah jam pas tu

(membuang sekali ari nie )

Lunch

- kueh teow goreng basah ( teringin plak..makcik ni msk x byk minyak..sedap giler )

- air suam 3 gelas kecil selepas mkn

2 iter air suam sehingga kul 2ptg


Tea-Time (420ptg)

- tembikai sepotong

1 liter air suam sehingga kul 6ptg

balik umh singgah pasar mlm tmn selaseh,greenwood..mau borong buah epal

Dinner

- sambil tu mkn kepok lekor RM1 ( 4 ketol buh kuah skali yum2 )

- biskut oat (IKO) + milo 0

bersiap ke gym plak

WORKOUT ari ni mcm ari2 biasa..

10 minit cycling (sampai ) + 20min jln atas treadmill (4.7 kelajuan - 4.5 gradient ) + leg press (100kali ) + leg extension (50kali) + leg curl (50kali ) + sit up (100kali ) + 10 min cycling (sebelum balik)

Supper (11.45 mlm)

- epal ijo + epal merah (2biji )

SIY sbelum tido

1 liter air suam sehingga kul 1.30 pg

Thursday, October 22

Menu DIET : 21 Oct 09 (Rabu)



agak bz ari nie kat opis..td last minute plak byk payment..ari ni udahlah ade meeting.. kul 7 gak la aku gerak dr opis..kul 730 gak la sampai umh..tengok2 anak buah ku, cirah ade kat umh ngan akak ipar aku..windunyer kat cirah..pagi2 kalo mak die antar..selalunyer tido..hehhee..tp x miss kalo aku gy keje mesti cium tangan n pp aku dulu sblum aku gi keje

ok..mau update menu smlm

teruja ngan menu yg baru aku jumpa ..cepat sket turun berat..alhamdulillah..masih meneruskan menu smlm


Bfast

- roti wholemeal 2 kpng + telur (goreng tanpa minyak)

- SIY sejam lepas tu ( luper bz sgt td )


2 liter air suam sehingga kul 1 ptg

Lunch
- tembikai sepotong

- 3 gelas kecil air suam

1 liter air suam sehingga kul 6ptg

Dinner

- nasi suku + ikan bakar cencaru (buh kelapa + kunyit ) + sayur kangkung

- biskut oat IKO + milo 0 pns

siap gi gym plak..

buat latihan biasa ( cycling 20min / jln kat treadmill 20min / kardio kaki (200kali ) / sit up (90kali)

epal sebiji sambil layan forum kelab diet / FB / BLOG

SIY jap lg sebelum tido

1 liter air suam sehingga kul 1.30 pg

Wednesday, October 21

Menu DIET - 21 Oktober 09 (Selasa)

ari ni alhamdulillah aku ber SIY botol ke 10 kotak ke 4.. so far amat memberangsagkan..pagi td alhamdulillah turun lgi lepas membuang

90.9 kg..

so aku akan start kotak ke 5 direct pas nie.. even kotak ke 4 ni aku mkn skip lama2..nasib la mkn sana sini sepanjang open house ni aku dapat cover balik berat aku ms puasa hari tu.. so aku xleh nak salahkan my beloved SIY.. sendiri mkn pengat..sendiri mau ingat..itulah penangan musim raya.. wakaka..jum kawan2 diet semula!

smlm masuk kelabdiet..wah.sis purnama dah turun 73kg..seronoknyer die.. sis purnama pun da ada blog skrg..caiyok kak.. nanti leh kawan2 yg lain curik2 tips berdiet ngan sis..tahniah sis purnama....wish me all da best ya!~

so mau update menu smlm..so aku masih meneruskan menu diet sperti sblum nya..aku teruja dengan perubahannya..alhamdulillah selera mkn ku terbantut bila ber SIY sejak isnin lalu sampaikan smlm bwk roti wholemeal + telur (goreng tanpa minyak) siap aku simpan dlm peti ais..x lalu mkn..pagi td baru bfast ngan roti tu ...hikhik2..

tp smlm terbaca dlm blog sis purnama..roti wholemeal nie mmg la elok tp mknan yg lambat di hadam..so sesapa yg nak tengok keberkesanannya..cuba test..x mkn roti langsung sepanjang ber SIY.. el dah terlanggar pantang td nie..ehehe....esok mulakan yep!~

cuba try & fix the error!~

Menu diet 20/10/09 ( Selasa)

Bfast
- maggi goreng adik msk
- SIY 30min after that
Lunch
- tembikai sepotong
2 liter air suam sehingga kul 2 ptg
1 liter air suam sehingga kul 530ptg
Dinner ( kul 8mlm)
- biskut oat IKO + milo 0
- nasi goreng ikan masin 2 sudu kecil (adik suh rasa)
kuar celebrate sumthing smlm.jln2 ronda2 kl..pastu lepak kat cc
- sepotong tembikai merah
- sepotong tembikai susu
- secucuk steamboat dim sum (yg tepi jln tu) kul 1215mlm
lepak dpn pc kejap..layan farmville..huk2..
siapkan order tuk di post esok pagi tuk kak umaira & adik jocyntha
sambil mkn epal ijo sebiji
SIY sblum tido (2.15pg gak)
1 liter air suam shingga kul 230pg..

Update My Pic : 91.1kg


Tuesday, October 20

Menu Diet : 19 OKT 09 (ISNIN)

smlm rs mcm xsedap bdn..sakit perut kat sblh kiri.. sepatutnye dah start ber SIY smlm tp msih tengah.. last2 lepas bfast milo 0 + biskut oat aku pun decide xmo ber SIY ari nie .. so dlm kul 10 lebih rs mcm makin kurang sakit perut nie.. aku teruskan gak ber SIY dlm kul 1030 pg cam tu..

alhamdulillah..seyes xde rs lapar smlm..lunch pun mkn tembikai je...xper la..aku ringkaskan menu aku smlm..

da start siy balik smlm..


menu bfast
- milo 0 + biskut oat munchys strawberry + blackcurrent kot

siy dlm kul 10 lebey..mula2 mcm xmo ber SIY sbb bdn x sihat pagi tu.. sakit perut ...cam nak demam pun ade gak..

lunch
- tembikai sepotong

2 liter air suam sehingga kul 2ptg

1 liter air suam sehingga kul 5ptg

seyes rs lapar x dew giler ari nie..

dinner
- biskut oat IKO + MILO 3 in 1

tido awal sbb letey sgt + mengantok..

kul 1145 terjaga sis princes call..ehehe..

potong epal merah sebiji

amik SIY..

1/2 liter air suam

pastu sambung tido balik..

pagi td timbang 91.1 kg ..

hip2 horey..
kat opis pg td membuang tanpa rs sakit perut..maybe sbb smlm oat jew.. so xdew minyak or bhn2 yg di bertoksin dlm bdn...semua menu2 aku smlm yg semulajadi..ehehe..byk giler ...huh.. puas hati..ni jenis buang yg lemak punyer..kaler2 kuning..biji2 kekacang..wakaka.. sory la kalo aku citer ...ni betul lemak lama yg dah terkumpul dlm bdn aku..

Saturday, October 17

5 Panduan Ringkas Turunkan Berat Badan

1.Berjalan merupakan senaman ringan. Jadi ringankan kaki anda untuk berjalan lebih ke tempat kerja . Kenapa tempat kerja? Sebab kita ni seharian kat tempat kerja jadikan aktiviti ni sebagai permulaan. Park kereta jauh -jauh sikit supaya kalori cepat terbakar.

2.Sambil kita tonton tv lakukan senaman ringan seperti sit-up atau senaman yang lain. Kata orang sambil berhibur sambil menurunkan berat badan. Boleh buat menari pocho-pocho kalau nak .

3.Lebihkan minum air putih supaya lemak berlebih, tokson berlebih boleh keluardengan lebih banyak dan cepat. Air putih bantu sistem penghadaman atau pencernaan dengan lebih teratur.

4.Lebihkan makanan berserat supaya perut tak terasa cepat lapar sambil senangkan pembuangan air besar.

5.Jangan makan lewat malam sebab kalori tak dapat di bakar sebab bila dah makan selalunya mata dah mula mengantuk dan time tidur dah sampai.


selamat mencuba!!!

SIC @ Bandar Puchong






smlm berlangsung sesi lepak (TT) SIC kat belakang Tesco ( Kedai Mamak Bandar Puchong kot nama die ) so team Gombak Kaki (GK) meetpoint di Shell,Ulu Klang berkonvoi dengan 5 biji kete ( Cham : Ulatnakal & Aboy : aku : Raptor : Botal ) 2 kali gak kami meround bandar Puchong sambil melambai2 ke arah tesco..wakakaka.. camner leh sesat nie..huhuhu..xper..dah biasa dah.. wakakaa..!~

mlm semalam ada sesi penyerahan Sijil Penyertaan kelab kete kami (SIC - SagaIswaraClub) kat karnival Go Youth bulan September lalu.. ramai giler yg hadir mlm nie..dah macam tt opisal plak.. wakaaka.. aku semangat giler nak pergi sbb dah lama rasanya x jumpa dak2 nie.. selalu jumpa member2 kawasan GK jew..ni dari N9, Klang Valley , Sergikayangi , KL Division

lepak2 sambil borak..kul 12 lebih kitaorang gerak balik.. atas ni antara pic2 yg aku sempat snap.

MAKAN & KEKAL LANGSING

Berdiet biarlah dengan cara yang betul. Jangan abaikan pengambilan pemakanan anda dalam usaha untuk langsing dan menurunkan berat badan. Ikuti cara-cara yang sihat untuk mengekalkan berat badan yang ideal di samping menjaga kesihatan dengan betul. Ikuti lagi beberapa lagi panduan untuk anda agar dapat menikmati makanan anda dengan betul walaupun anda masih dalam usaha berdiet.
  • AMBIL SNEK JAM 3PETANG SETIAP HARI
Kekosongan waktu di antara waktu makan tengahari dan makan malam sebenarnya perlu diisi dengan pengambilan snek yg betul. Maksud snek di sini bukanlah makanan ringan yang tidak berzat. Snek ini boleh juga mengandungi snek sihat yg membantu tubuh membakar tenaga dengan betul, tetapi pengambilan snek yg teratur juga dapat mengelakkan anda daripada menjadi terlalu lapar.

Keadaan ini seterusnya dapat membantu anda makan dalam kuantiti yang banyak di malam hari. Sebaliknya,anda di nasihatkan agar mengelakkan makanan seperti gula-gula dan coklat. Makanan seperti yogurt, epal , biskut, keju ataupun telur separuh masak amat digalakkan kerana ia dapat membekalkan tenaga berpanjangan pada tubuh badan.
  • MAKAN KULIT/BUAH SAYUR
Sering kali kita kupas kulit buah atau sayur2an seperti epal,pir,timun, kentang dan sebagainya. Antara sedar atau tidak, tindakan anda sebenarnya sudah membuang segala khasiat dan serat yang baik untuk tubuh anda. Tahukah anda bahawa khasiat buah dan sayur ini kebanyakkannya terkandung pada kulit berbanding dengan isinya? Jadi, mulakan rutin ini mulai hari ini. Untuk buah oren pula, jangan buang urat-urat putih sebaik sahaja anda mengupas kulitnya. Ini kerana urat2 putih inilah terletak kebaikkan serat yang diperlukan dan ia juga kaya dengan flavanoid.
  • AMBIL LEBIH BANYAK BUAH WARNA MERAH
Ingat lagi dengan khasiat lycopene? Khasiat ni banyak terdapat di dalam buah-buahan atau sayuran yang berwarna merah. Ia amat berguna dan membantu melawan sel kanser. Itulah sebabnya mengapa makanan yang berwarna merah itu lebih baik. Anda boleh pilih buah-buahan seperti tembikai, jambu batu, epal dan sebagainya.
  • BUANG LEMAK DARI DAGING

Mudah saja untuk anda membuangnya. Sebaik saja anda siap memanggang daging, letakkan daging di dalam penapis dan bilas dengan air panas (bukannya air mendidih). Air ini akan menyingkirkan lebihan lemak dan kolestrol. Bahkan ia juga membuang 50 peratus kandungan lemak dalam daging.

  • BROKOLI MENYIHATKAN
Setiap kali anda makan brokoli , cuba letakkan sedikit majerin, minyak zaitun dan sos keju di dalamnya. Inilah sebenarnya makanan yg sering disarankan oleh pakar pemakanan. Brokoli yg kaya dengan sumber beta karoten sebenarnya juga membantu melarutkan lemak. Ia akan membawa molekul lemak melalui dinding intestinal.

  • AMBIL PENCUCI MULUT
Pencuci mulut seperti biskut dan juga aiskrim rendah lemak memberikan signal pada otak anda bahawa makanan utama anda sudah habis. Jadi secara otomatik anda sudah berasa puas makan dengan hidangan sebelumnya. Kesannya, anda tidak akan tercari-cari lagi makanan di dalam dapur sepanjang mlm untuk memenuhi keperluan gula di dalam badan anda.

  • SEMANGKUK BIJIRIN KERING SEBELUM TIDUR

Mengambil snek berkaborhidrat lemak dan sedikit kalori 30minit sebelum tidur akan membantu anda lebih mudah mengantuk. Begitulah menurut Judith Wurtman. Ini kerana bijirin merupakan sumber terbaik untuk memenuhi keperluan serat anda.

info dari : Mingguan Wanita

Friday, October 16

my day...15oct09

smlm balik agak lewat..lately ni ofis aku di kerumuni oleh penghuni2 nigerian.. last minute payment smlm dari customer Carmela ..student2 nigerian ni mau pulang ke lagos.. tp entahlah.. dorang ni aku rs bhs ingerris dorang pun tunggang terbalik.. study kat sini? birth of day pun tatau..korang pikirlah.. entahlah.. mau ckp lebey pun susah.. most college kat malaysia skrg nie mcm x betul jew..sendri pikir lah..camner la x byk org2 nigerian ni kat negara kite skrg.. hope pihak kerajaan lebih telus skrg nie.. camner visa dorang leh approved pun entahlah... sogok? sendiri pikir..kat dunia kayo.. kat akhirat nanti.. sendiri mau jawab...huh!~

sampai umh around 7..rehat skejap check kebun ku kat FB..wah..aku dah addict dah ngan FarmVille ni... now aku kat level 19 udah..yahoooo!~

thanks ye nasrul jamil selalu bg aku gift kikikiki..siap aku request tuh..eleh.. mcm korang x buat jugakkan..? wakakakakak....

balik dr keje.. mandi n bersiap plak ke gym..almost 1hr jugak la.. buat rutin exercise ku kat gym.. x ber diet dgn SIY..InsyaALLAH lepas abis musim open house nie aku ber SIY balik.. so skrg just control pemakanan & gi gym exercise.. realy worth it.. rs mcm mengecil je peha2 aku nie.. wakakaka..syiokk sendirik..
[ hri ni pakai lagging (half) n tshirt..ade member gym tegor...byk prubhan dah skrg..ehehe..aku senyum jew..by the way..i'm not satisfied yet with my weight ..give me 1 years.. InsyaAllah I will achieve my target..wish me luck guys!~

ari ni baik hati plak.. tapaukan tuk mak ngan idut (tosai & nan roti yg dorang pesan ) n for me char kueh teow..yum2..

pagi td timbang..yeah..berat dah turun balik..yahooo!~

[p/s - alhamdulillah ade silent reader my blog yg order SIY smlm..TERIMA KASIH KAK FARRA..nanti el share other testimoni rakan2 kat kelab diet plak yew ]

Thursday, October 15

alhamdulillah.

alhamdulillah..ari ni murah sikit rezeki aku..usaha selama ini berbaloi..



alhamdulillah..



smlm lepak ngan family GK (SIC) smlm pun xdew ape nak buat..kebetulan nak kuar ngan dia.. so sekali la lepak ngan dorang.. lepas lepak ngan family GK.. g amik kek ceklat yg kawan2 opis order.. hehe.. then kiteorang terus balik..


yahoo..tahniah SIC (SAGAISWARACLUB) atau nama register nyer PEMILIK KELAB SAGA MALAYSIA sudah berdaftar dengan ROS..so lepas ni bolehlah & senanglah dapat sponser nak wat event..tahniah korang yg bertungkus lumus for it..dah lama rsnyer menunggu..akhirnya ya!~
then smlm cham keji kate ade lepak2 jumaat ni kat kedai mamak blkang tesco puchong .. InsyaALLAH aku akan ke sana.. nasib udah servis kereta isnin tu..alhamdulillah.. kereta itu milik ku akhirnya... udah abis byr utang kat bank...alhamdulillah...cayunk cis Is ( iSWARA erk..namo pikir lain..huk3)

Monday, October 12

xleh jadi nie!~

uwaa...cam biasa pagi tadi lepas mandi aku cuba timbang berat.. risau smlm melantak mcm2..( tu la..sape suh mkn byk2..hahaha) sampai senak peyut mlm semalam.. asik tentut2 jew..maybe penangan green tea OSK yg aku minum kot..huk2..

UWAAAAAAAAA...naik lagi almost 1kg.. pagi td lepas sampai opis baru membuang..uwaa.. kene cover balik..udah 92kg skrg..xmo xmo xmo..!~

nekad to diet back..!~

misi harus di teruskan..dapat capai 80kg bulan nie..boleh kan?!!

TESTI PENGGUNA SIY

Antara testimoni pengguna2 SIY EL

IEJA, KLANG
1 BOXES
latest update for the total weight lost...
hehe...( xmenyabo nk tunggu esok pg )
dah hilang 4kg for the 1st box of SIY...
without any exercise...any workout...no at all...hanya SIY...
yeeeehaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ariysa

Hari ke 4 ber SIY n 4 hari gak xmakan nasi..tgk nasi pun xselera,aku makan sup sayur n buah ajer...berat sebelum ni 60kg dengan tinggi 162cm..baru kejap td timbang jadi 58.2 kg stelah 4hari ber SIY

Sis Mame , KL
EL,akak mkn selang seli sb x tahan memulas..Skrg dah tgl utk 5hari je stok. Td timbang dari 55 jd 52. Happy gle ni. Harap lg 2kg 2 dapat cover stok yg ada 5 hari ni...Huhuhuhu

Sunday, October 11

diet yg ke laut..

2 hari dengan open house... bersamaan = 5 umh...

wah..bikin my diet tersentap dan tergugat seketika... start demam ..pastu piyed...pastu ngan open house...so aku free kan diri ber diet wat seketika ini.. nak capai berat 90.4kg balik then baru ber SIY semula..still tinggal 3botol.. rs sayang giler mo makan SIY time2 byk open house di musim perayaan ini...

ni pun peyut dah senak giler..tu la.. sedap mkn td kat umh iza SIC.( ulam raja cicah sambal belacan , udang msk sambal , sayur campur , kuih seri muka yg sedap giler & lemak berkrim ]

siang td plak mkn kat kenduri org kawen berdekatan umh ku ini..standard lauk kenduri ( nasi sket , gulai jering , sotong sambal , ayam msk gulai , arca nenas , bubur kacang )

pagi tu udah bekpes nasi lemak...kenyang giler ari nie..

petang td lepas kenduri kawen..umh kak ita (kazen) plak..

menu mee kari , roti jala , tauhu sumbat , kek batik , agar2 sirap bandung , buah2an yogurt ..

abiss...musnah........kaber balik el!!!!!

jgn mudah mengalah!~

mampukah aku mengembalikan berat ku ke 90.4kg selepas puasa tempoh hari..?

aku mampu!!!! aku nak kejar angka 8..liat plak kali niii!!!!!!!!!!

caiyokkk EL..!!

Friday, October 9

AKU suatu ketika dulu







* DOUBLE CLIK PADA GAMBAR UNTUK IMAGE YG LEBIH BESAR