Tuesday, January 19

Monday, January 18

cebisan memory with SIC

[ aku yg ala2 minah hip hop tu..wakaka..ni gath baru lagi ms Go Youth kat Bukit Jalil baru2 ni]
[ sekali je aku pakai baju SIC F1 nie...ingat nak pegi oter la baju nie....]


[ baju GK yg aku sgt syg...]

[ ms AGM dengan admin2 SIC ... maaf kerna tidak menjalankan tugas sbg mod forum dengan sempurna kat kelab..... :( ]
tu la..dah sengal dah aku nie..dah terposting info pasal gath nanti tetiba teringat pic lama2 ngan rakan2 SIC...dah lama aku x aktip sebenarnye...sejak peristiwa berdarah di bulan May ... aku fokus pada misi aku tuk turunkan berat... but SIC tetap di hati ku......skrg pun SIC dah berdaftar... ALHAMDULILLAH..

buat WARGA SIC (SAGAISWARACLUB)

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera kepada semua warga SIC.

Setelah sekian lama, inilah waktunya,
Diumumkan TT secara OFFICIAL SIC (SagaIswaraClub) CENTRAL
telah diputuskan akan diadakan seperti berikut :

TARIKH : 30 JANUARI 2010

HARI : SABTU

LOKASI : RESTORAN NALY'S, UKAY PERDANA


WAKTU : 12.00Tghari-6.00ptg (sampai mlm pon xpew hehe )


Aktiviti2:
* MENGERATKAN SILATURAHIM ANTARA AHLI SIC 1 MALAYSIA
* MKN&MNUM
* SESI KARAOKE
* LUCKY DRAW
* THE BIGGEST LOSER SIC
* CARIAN KEHADIRAN AHLI KAWASAN TERAMAI (kecuali KL&Dsara Empire)
* SESI DIY (bersama Abg Jenal & Shah n saga)
* SESI "SMALL AUTOSHOW"
* CAR BOOT SALE ( Dari runner2 tegar )
* SESI PHOTOGRAPHY KENANGAN
jumpa di sanaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!~

haruskah?


errrr....ok kah aku tanpa kaca mata...korang komen sket?

aku komen dulu... :

muka sy cam alien bila tanpa kaca mata.
aduh... tp sampai bile ya aku mo begini? aku terjebak dgn sakit mata atau istilah sains nyer 'rabun jauh' sejak aku di tingkatan 1...so kire lah....betapa setia kaca mata ni bertapa di mataku..rs mcm mo pakai contact lense..tp..takutttttt sgt takutt... shem pun sudah ber contact lense.... aku...erm...bila lagi..? ohhhh tidak.......

Sunday, January 17

ahad..


aha...ini la menu aku ari ni..cuma x masukkan 1 glass green tea..4 liter plain water.. segelas susu anlene waktu mlm cicah biskut Oat..balik dari gym rs lapar plak..maybe metabolisme tgh meningkat.. so aku mkn la salad ala2 pemalas nie..ekeke..pastu buh thousand island mayolite.. pastu bun read bean 1..

sekilas pandang...

* nugget tu bukan aku mkn sorang tau.. nugget n bubur tuk lunch n bfast coz x sempat bekpas td ..bangun2 dah gi bilas baju..

* dr kul 1230 ke petang..aku juz amik plain water dan segelas japanese osk green tea..

* kul 630 gi gym..sempat dinner ngan semangkuk bubur ayam...

work out about 1 hour...cycling..trackmill...hip abduction..sit up..stepper

balik rs cam lapar plak..buat susu anlene + sket milo pastu cicah ngan biskut oat IKO..

mak suh beli roti kat kedai dpn umh..so aku pun beli la sekali bun red bean..mkn 1...adik aku curik 1...ade lg 2...simpan sok tuk bfast kat opis..ahakz..

sambil2 surf tenet...ngap kacang shadong 2 3 kali suap...alhamdulilah...

ari ni aku sangat bosan..sengal je rs...ade ms ni..leh la aku ber blog....carik2 lubang nak pasarkan SIY....udah kul 11.46 mlm...mau layan FB mcm dah katam walaupun baru LEVEL 37...mls plak nak main dah..eekkeke..

ape nak wat erk..huhhuhuhu!~

sabtu ...






huhuhu..tgh syok2 berat dah turun..tp udah naik balik gara2 mkn pizza..then plus chezzy lava..hahaha... gile kentang2...hah amik....sekali udah naik beratnya....xper...jgn putus asa..perjuangan harus diteruskan..ari ni ari mkn sedunia... mmg sabtu or ahad aku akan off diet.. mmg udah plan mo bwk mak aku gi mkn.. singgah dari HQ SIY kat kepong..bwk sekali mak n yaya... tunjuk kat mak mn lokasi SIY aku selalu amik.. thanks mak.. sbb bg pinjam ina modal dulu.. alhamdulillah..dah nak dekat 4 ke 5 bln aku jd pengedar SIY..alhamdulillah...
Ya Allah..Kau murahkanlah rezeki ku ini....

Menu Diet : 15 Jan 10 (Jumaat)

wah....udah bersawang..nasib x sampai seminggu...ekeke..alamak..ku udah luper menu aku khamis tu..xper kire halal erk..aku update menu ku jumaat lepas..

bfast
- nasi lauk ape ye tak ingat la..adeh..

SIY lepas setengah jam

Lunch
- roti krim cicah susu fernleaf + milo
[ td jumpa ieja kat ktm antar SIY ]

2 liter air suam sehingga kul 1 ptg

Tea-time
- 2 kpng biskut oat IKO

1 liter plain water

Dinner
- sblum gi gym td sempat mkn sket saki baki rojak yg mak aku tinggalkan ..ekeke..
gi gym ...pastu lepak ngan dak gym..dah selalu aku ngelak..xper la..esok cuti..
pekena roti nan..pas tu tapau burger mat salai 1.. bawak balik kongsi ngan mak & adik aku..
1 liter air suam ms gi gym td
[ dah 2 hari berturut aku ke gym..seronok coz berat ada perubahan.. xder la statik..InsyaAllah aku akan cuba sebaik mungkin tuk dapat 85kg ]

SIY sblum tido...

suku liter air..

Thursday, January 14

Menu Diet : 13 Jan 10 ( Rabu)

bfast-
- nasi suku + lauk sotong sambal + sawi jepon + tempe
SIY lepas setengah jam
Lunch
- roti canai sekeping sbb my collegue xmo mkn
2 liter air suam sehingga kul 1 petang
Tea-time
- susu fernleaf
- roti krim cicah milo 0
1 liter air suam sehingga kul 530petang
Dinner
- maggi tomyam 1 bungkus..ahaha
- biskut oat IKO cicah milo 0
SIY sblum tido...
suku liter air..
hahaa..pagi td timbang ilang 400gram..

Wednesday, January 13

Baik Buruk Diet Sesuka Hati


Tanya mana-mana wanita, semuanya pasti mengatakan tubuh yang langsing menambah daya tarikah pada diri mereka. Jesteru, mereka sanggup melakukan apa sahaja asalkan dapat kelihatan cantik dan langsing termasuklah mengamalkan diet. Ada yang mementingkan kesihatan diri selain daripada mahu dilihat langsing, tetapi membuat program diet sendiri mengikut kesukaan. Apa yang penting berat badan turun dan tubuh kekal langsing. Ikuti buruk baik diet sesuka hati begini.

Diet epal dan detoks.
Makan hanya epal manis (selalunya epal merah) selama 7 hari berturut-turut. Setiap kali makan dua hingga tiga biji dan dalam sehari menjadi sampai lima hingga enam biji. Selain epal, hanya minum air dan mengambil suplemen untuk detoksifikasi. Tujuannya untuk menjadikan tubuh lebih segar dan pencernaan lebih lancar. Seminggu boleh turun sehingga 2 kilogram(kg).

Fakta: Buah-buahan hanya mengandungi vitamin dan karbohidrat. Tidak ada protein dan lemak seperti yang diperlukan oleh tubuh badan untuk menjalankan fungsinya setiap hari.

Komen Pakar : Menurut pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), penurunan berat badan yang sihat adalah 1 hingga 1.5 kg/minggu dengan pengurangan makanan sebanyak 500 kalori/hari. Dalam setiap penurunan berat badan, sebaik-baiknya kurangkan jumlah lemak di dalam badan. Pengambilan buah-buahan untuk menurunkan berat badan bukan hanya menyebabkan jumlah lemak di dalam tubuh menurun, tetapi juga kandungan protein otot dan jumlah cairan di dalam tubuh berkurang. Kehilangan air yang terlalu banyak dapat membahayakan ginjal. Bila berat badan kembali naik, kemungkinan lemak semakin meningkat. Sebenarnya tubuh kita mampu mendetoksifikasikan bahan-bahan beracun dan yang tidak diperlukan tubuh secara semulajadi. Proses detoksifikasi berlaku di hati. Jadi, pengambilan suplemen untuk detoksifikasi bukanlah satu keperluan.

Diet elak nasi.
Langsung tidak menyentuh nasi dan hanya sesekali makan roti atau mi, selebihnya makan sayur dan buah-buahan. Malah, makanan bergoreng, terus dielakkan. Minuman seperti kopi dan gula juga tiada di dalam menu seharian. Makan selepas jam 7 malam? Tidak sesekali!

Fakta: Makanan seperti nasi, roti dan mi semuanya mengandungi karbohidrat. Nasi yang berasal daripada beras merah sebenarnya lebih menyihatkan kerana ia bukan sahaja mengandungi karbohidrat tetapi juga kaya dengan protein dan serat.

Komen Pakar : Beras merah, kentang (dengan kulitnya), roti dari biji-bijian dan bijirin amat disarankan sebagai pengganti sumber karbohidrat. Karbohidrat yang mengandungi banyak serat dapat digunakan untuk mengendalikan kadar gula rendah, kadar lemak darah, dan juga berat badan. Jangan terus ‘bermusuh’ dengan nasi. Cara terbaik, kurangkan saja kuantitinya. Ikut pola pemakanan sihat mengikut piramid makanan Asia bermula seperti hasil beras, tepung dan bijiran, diikuti dengan sayur dan buah-buahan. Seterusnya protein haiwan dan tumbuhan seperti susu rendah lemak, daging tanpa lemak dan kekacang dan akhir sekali makanan yang paling sedikit diambil seperti lemak atau minyak dan gula.

Makan tiga sudu.
Berat badan mudah naik bagi sesetengah orang, jadi diet seperti ini sering diamalkan. Sayur-sayuran menjadi sahabat baik. Lauk kegemaraan seperti ikan atau dada ayam tanpa kulit. Biasanya, makan secara perlahan-lahan agar mudah rasa kenyang. Juga banyak minum air putih.

Fakta: Makan dengan perlahan memberi peluang kepada otak untuk mengirimkan signal sudah kenyang. Cara begini membantu menggelakkan anda daripada makan berlebihan.

Komen Pakar: Pola pemakanan yang sihat, lengkap dengan air, karbohidrat, protein, lemak dan serat. Namun, masih kurang pengambilan protein tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan sehingga kekurangan keperluan vitamin dan mineral. Cuba variasikan sumber protein dengan menambah pengambilan makanan seperti kekacang. Nutrien makanan harus seimbang kerana tubuh amat memerlukannya. Apatah lagi protein tumbuhan yang kaya dengan isoplavon sebagai antioksidan, fitestrogen sebagai sumber estrogen dari tumbuhan yang digunakan untuk meningkatkan kadar estrogen dalam tubuh dan fitesterol. Perhatikan juga cara memasak. Kurangkan menggoreng makanan. Makan tiga sudu sudah cukup kerana pengambilan sayur-sayuran sudah cukup banyak. Tambahan, sayur dan buah juga mengandungi karbohidrat yang tinggi serat.

Kelolaan: Khairun Nisa Ishak, Sumber : Majalah Mingguan wanita, Bil: 1286, 11-17 Julai 2008

Menu Diet : 12 Jan 2010 (Selasa)

bfast-
- nasi suku + ayam (dada) msk gulai seket + sayu kangkung
SIY lepas setengah jam
1.5 liter air suam sehingga kul 1 ptg
Lunch
- pecal yum2
1 gelas besar air suam
Tea-time
- susu fernleaf
1 1/2 liter plain water shinga kul 530 ptg
Dinner
- lepak ngan SIC Gombak kat koperasi
- kueh teow kungfu + segelas air suam
SIY sblum tido...
suku liter air..
rs mcm berat jugak menu semalam..adeh..

Tuesday, January 12

Menu diet : 11 Jan 10 (Isnin)

smlm dah start ber SIY balik

bfast-
biskut oat munchys + susu tepung fernleaf

SIY lepas setengah jam

1 liter air suam sehingga kul 1 ptg

Lunch
-bwk bekal x sempat nak bfast ngan nasi td..- nasi suku + ikan kerisi msk sambal + sayur cendawan+sotong ball
- 2 gelas besar plain water

Tea-time
- 3kpng biskut oat munchys

1 1/2 liter plain water

Dinner
- gi pasar mlm ari nie...byk sket mkn..ahaha- ada yong tau fu..pecal..apam balik..ayam goreng (dada)

sejam sebelum tido minum susu anlene tuk tulang..ekeke

SIY sblum tido...

suku liter air..

smlm tido awal kul 12..awal ke.. ;D letey sgt

Wednesday, January 6

Yaya & mAK laNg




[ mak lang n Yaya ]

projek smlm





sakit....

sangat mengantok..rs mls sgt nak bangun pg td.. bangun2 rs lengoh je tangan sebelah kiri nie.. salah tido ke..? kene himpap ngan adik aku ke..adeh..sakit..uuuu...pikirkan keje byk lg x siap kat opis ni..gagahkan diri gak bangun.. bestnye tgk Yaya(my nephew) n adik aku tido ..huhuhu.. xleh nak MC or EL.. sbb tak lama lagi dah takde kat sini :

kenapa aku tido lmbt smlm? semalam siapkan projek baru dapat smlm..dah la tu..nak ari ni before kul 5ptg....last2 adik aku charge RM0.50 satu...nasib la paper bag ni besar itupun smlm ada lg seratus lebey x siap lg..sempat kot adik aku siapkan ari nie coz die EL today..ahahaha.. org tu nak 1000 paper bag but adik aku amik 700 & lagi 300 die bg kawan die buat.. semalam balik2 je dari keje aku tgk semua dah ade (mak,ayoi,kak ina n yaya )

ciannn Yaya smlm :( ms tu aku baru je park moto pastu Yaya muncul kat muka pintu sambil panggil alang...alang alik..comell je tgk die...aku tgh basah lencun gak la ms even pakai baju ujan..tetiba aku dgr sora org nangis..tp x kuat but makin kuat..aku tgk eh.. mn yaya..sbb hall depan umh aku tu ada palang2 kan..then aku gi kat gate..Ya ALLAH ..Yaya jatuh tergelincir.. sedey tgk die nanges camtu... cian die tergelincir sbb nak kejar aku... :~( sakit aku rs sbb cara die nanges tu mmg die nanges sakit sbb kadang2 Yaya ni pandai berlakon gak..suka nanes main2.. nasib die ni senang pujuk.. buat2 la aku pok pok lantai tu..biasaaaaa lantai ni wat yaya ye!! dengan gaya2 aku wat sbb nak pujuk die....die nanges la.cian die ..benjol gak pala die aku pegang...dah pasni tak mo lari2 lagi ye ...ayang die..pastu aku umpan ulat ngan die..ehehe die suka ngan ulat bila aku wat guna jari mcm ulat gongok jln tu..ehehe..comel je kalo die pun wat sekali....

yayayayayaya....comel je bila die sebut ohhhh k... 8->

Tuesday, January 5

bisnes part time..

( ms ni kiteorang tgh nak siapkan 1000 paper bag ni dlm ms 1hari dari kul 6ptg - 430 pagi )


hah..amik...sekali aku update byk giler..giler kosa tul..ehehe.. skrg ni aku buat keje part time tulun adik aku buat keje part time kat umh gak..ahaha...kire duit luar la.. buat paper bag..note pad ke...kad kawen ke.. file ke..mcm2 la.. dapat la tambah sket2 duit.. dulu aku pandang sebelah mata je ekeke..sbb aku rs keje tu leceh.. then bile 1 family dah mengadap..aku pun juin skali.. jeles tgk dorang dapat duit..ahahahaa.... xder la..... time ni la kite nak tgk fmly kite bermesra..ehehe.....

so kalo korang nak order or tempah KAD KAWEN , PAPER BAG , BANNER , BUNTING , FILE , NOTE PAD yg seangkatan dengannya leh la roger2 aku...DISKAUN baik punyer... korang nak patern ape2 pun ade......roger je okes..leh la aku tulun adik aku dapatlah dia komisyen sket kat tmpt keje dia....gerenti puas hati!! korang nak patern ape bagi je contoh.... harga leh runding kemudian...
(*_^)

Monday, January 4

sekitar majlis Intan & Mamat

Ingat tak ari tu EL gi Penang...sempena majlis perkahwinan kawan baik ngan mamatos ( dak VF gak) alhamdulillah dapat juga aku sampai ke sana...

terima kasih ye Intan coz sudi tumpangkan jazz kat EL.. cian Intan kene drive dari KL sampai penang pastu gi Kedah..pastu gi Penang balik.. pastu drive plak balik KL..terima kasih sgt2...(*_*)

semoga kawan baik bahagia selamanya bersama encik mamatos.. EL happy tgk dia dah bahagia sekarang dengan kehidupan dia walaupun EL dah lama tak berborak ngan dia.. but dari jauh EL sentiasa mendoakan kebahagiaan dia...

pssssssssst... bile la masa bhgia EL nak sampai ni ye.... 8->

psssssstt... ehehe..SheM pun skrg dah jadi tunangan orang... wah.. hepi2...aku pun tau ms tgk 2paz nyer blog..kalo x sampai bile aku tatau..uwaaa.... kate ade mkn2 sket kat umh akak die..uper2nye..... xder rezeki...xper..kawen ko aku serbu...wahahaha.. :))

wahhhh.....makin ramai kawan2 VF dah jd double nie....waduhhh #:-s

Welcome 2010

assalammualaikum..
di harapkan masih belum terlambat untuk EL mengucapkan Selamat Tahun Baru ..Welcome 2010... Semoga tahun 2010 ini memberi seribu sinar buat kita semua.. tatkala tahun baru menjelma ..pasti bermacam2 azam yg kita fikirkan.. ahaaaa... bukan si AZAM si jantung hati ya...ehehe...
pada mereka yg berazam untuk menguruskan berat badan.. jum teruskan azam anda untuk mencapai berat idaman... hanya kita yang mampu melakukannya...PERCAYALAH!
Di kesempatan ini juga EL ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada rakan2, pengguna2 SIY yang masih setia menggunakan produk ajaib ni dan mempercayai keberkesanannya dan harapan EL semoga rakan2 lain dapat merasai kehebatan produk ini sama2 sekaligus mengubah penampilan kita menjadi lebih yakin, anggun dan mannnntaaaapppp!

Maaf andai ada salah dan silap sepanjang berurusan dengan EL dan jangan lupa nak tambah stok roger2 EL wokey.....!~